2024. május 17. 14:01 - JpsGold012

Világ körüli stadion túra - Labdarúgó világbajnoki döntők helyszínei, akkor és most

Bevezetés, és 1. rész

2023-ban volt szerencsém ellátogatni Londonba, és Münchenbe is. Januárban a brit fővárosban felkerestem a Wembley stadiont, ahol részt vettem egy stadion túrán. Bár az új Wembley nem olyan, mint elődje, a hely hangulata így is megfogja az embert. Főleg, miután megláttam azt a bizonyos felső kapufát, ahonnan az 1966-os világbajnoki döntőben Geoff Hurst lövése után máig kérdéses, hogy a gólvonalon belülre vagy kívülre pattant a labda. A bíró gólt ítélt, Anglia világbajnok lett. A kapufát pedig ott őrzik, immár 58 éve.

Júliusban Münchenbe utaztam el. Ott már egyértelmű volt, hogy mit akarok megnézni. Amikor odaértem az Olympiastadionhoz, meglepődve fedeztem fel, hogy a kapuk nyitva vannak, be lehet sétálni. Be is mentem, és ahogy ott ültem a lelátón, az üres stadionban, szinte éreztem a történelem vibrálását. Furcsa volt végiggondolni, hogy mennyi minden történt pontosan itt. Lelki szemeimmel szinte láttam, ahogy Johan Neeskens az 1. percben tizenegyesből vezetést szerez Hollandiának, vagy amikor Gerd Müller belövi a németek második gólját. Az 1974-es világbajnokság döntője csak egy a számtalan emlékezetes pillanat közül.

Rádöbbentem, hogy fél éven belül két döntő helyszínén is jártam. Összesen már három, mert korábban a madridi Santiago Bernabéut is láttam. Még ott Münchenben elhatároztam, hogy amint lesz lehetőségem, felkeresem a többi döntő helyszínét is. Addig is írok róluk egy színes összeállítást. Történelemmel, tényekkel, adatokkal fűszerezve. Mi történt az egyes stadionokkal azóta, hogy vb döntőnek adtak otthont? Állnak-e még, milyen változások történtek? Milyen egyéb nagy eseményeket rendeztek ott? Kik használják a stadionokat, ki a hazai csapat?  Magyar vonatkozásokat is megemlítve. Nagy utazásra invitálom a kedves olvasót! Ha készen állnak, indulhatunk!

Estadio Centenario - Montevideo, Uruguay

1930. július 30. Uruguay - Argentína 4:2 (1:2) Nézőszám: 93 000

Az első világbajnoki döntőnek helyt adó Estadio Centenariót Uruguay függetlenségének 100. Évfordulója alkalmából nevezték el így. A Jules Rimet által a „labdarúgás templomaként” hívott stadiont rekordidő alatt, nyolc hónap alatt felhúzták. A vb összes mérkőzését Montevideoban rendezték, és a Centenario stadion adott otthont a tizennyolc meccsből tíznek. Eredetileg mindet itt akarták, de a vb kezdetére nem volt még teljesen kész. Akkori befogadóképessége 90 000 fő volt, a modernizációk miatt mára ez 76 600-ra csökkent. Azóta is Uruguay nemzeti stadionja, valamint 2016-ig a Peñarol klub otthona. Alkalomadtán a rivális Nacional is itt játssza hazai meccseit. Érdekesség, hogy egy rendőrség, és egy általános iskola is helyet kapott a létesítményben. Copa América döntőnek többször is volt helyszíne, legutóbb 1995-ben, amikor Uruguay tizenegyesekkel legyőzte Brazíliát.

A Centenario nehezen bevehető vár a többi csapat számára, Uruguay mindig nagyon erös hazai pályán. 2021-ben a Libertadores-kupa döntőjének volt a házigazdája. A FIFA döntése szerint a vb visszatér majd ide. 2030-ban a Spanyolország-Portugália-Marokkó hármas mellett Dél-Amerikában is lesz majd három mérkőzés. A száz éves évfordulón a nyitómérkőzés helyszínéül nagy valószínűséggel a Cenenarióra esik majd a választás. Addig is nagy felújításokra lesz szükség.

Stadio Nazionale PNF - Róma, Olaszország

 1934. június 14. Olaszország - Csehszlovákia 2:1 (0:0, 1:1, 2:1) Nézőszám: 50 000

Az első Európában rendezett világbajnokság döntőjét egy ma már nem létező stadionban játszották. Az 1911-ben épült létesítmény 47 300 néző befogadására volt alkalmas. 1927-ben a stadiont felújították, ekkor vette fel a fasiszta párt nevét. 1928 márciusában a magyar válogatott is pályára lépett itt egy Európa-kupa meccsen, akkor 4–3-ra az olaszok győztek. Az 1934-es világbajnokságon három mérkőzést játszottak itt, a döntőn kívül az Olaszország–USA nyolcaddöntőt, és a Csehszlovákia–Németország elődöntőt. 1931-től a Lazio, 1940- től az AS Roma otthonául is szolgált.

A II. világháború után a stadion bezárása mellett döntöttek. 1953-ban játszották az utolsó mérkőzést itt. 1957-ben a stadiont elbontották, helyére épült a Stadio Flaminio, ami ma is létezik. Az 1960-as olimpián ott játszották a futballtorna döntőjét, ahol Jugoszlávia győzött Dánia ellen. Többcélú stadion, ahol koncerteket, egyéb rendezvényeket tartanak. Az olasz rögbi fellegvára volt, a Capitolina névű rögbicsapat, és az olasz válogatott az Olimpico előtt itt játszotta meccseit. Jelenleg nagyon elhanyagolt, rossz állapotban van.

Stade de Colombes – Párizs, Franciaország

1938. június 19. Olaszország - Magyarország 4:2 (3:1) Nézőszám: 45 000

Hivatalos nevén a Stade Yves-du-Manoir Párizs egyik elővárosában, Colombes-ben található. Közkeletű neve is innen származik. Nagyon hosszú történelemmel büszkélkedhet, hiszen 1907-ben épült. Eredeti nevén Stade de Matin, az egyik legrégebbi francia csapat, a Racing Club otthona volt 1985-ig, majd 2012 és 2023 között ismét! A Racing 92 rögbicsapat szintén itt játszotta hazai meccseit 1907 és 2017 között, tehát száz évig! A stadion volt az 1924. évi nyári olimpia fő helyszíne. A nyitó és záróünnepségek, és az atlétika versenyeken kívül rendeztek itt kerékpár, lovaglás, torna, tenisz, és öttusa versenyeket is. Természetesen a labdarúgás döntőjét is, ahol Uruguay diadalmaskodott Svájc ellen.

Az 1938-as világbajnokságra jelentősen kibővítették a stadiont. Ekkor 60 000 néző befogadására volt alkalmas. Az olasz-magyar döntőre 45 ezren voltak kíváncsiak. Még ebben az évben rendeztek itt atlétika Európa-bajnokságot is. A háború után a stadion jelentősége, és kihasználtsága egyre csökkent. Hogy mennyire nem így volt ez régen, azt a stadionhoz legközelebbi vasútállomás Le Stade neve jelzi. A Stade de France és a Parc des Princes előtt a Colombes volt „a stadion”. A francia kupa döntőit is itt rendezték sok éven keresztül, 1971-ig. Az új, és modern Parc des Princes stadion 1972-es átadása megpecsételte a Colombes sorsát. A stadion állapota évről-évre romlott, annak ellenére, hogy a Racing 92 rögbicsapat nem hagyta el. Érdekesség, hogy az 1981-es Menekülés a Győzelembe című filmben a mérkőzés a nácik és a hadifoglyok között a sztori szerint itt játszódik. A film készítői forgatási helyszínként azonban a budapesti Hungária körúti stadiont választották! Jó hír, hogy a Colombes-be visszatér a sport! A 2024. évi, párizsi olimpiára egy 15 ezer férőhelyes arénát alakítanak ki itt, ahol a tervek szerint a gyeplabda küzdelmeit rendezik majd!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporttimetravel.blog.hu/api/trackback/id/tr9118406727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása