2024. május 25. 01:05 - JpsGold012

Világ körüli stadion túra -5- Labdarúgó világbajnoki döntők helyszínei, akkor és most

5. rész - Bernabéu, Olimpico, Rose Bowl

Túránkat most Spanyolországban folytatjuk, majd Róma után meg sem állunk Los Angelesig! 

Estadio Santiago Bernabéu - Madrid, Spanyolország

1982. július 11. Olaszország - NSZK 3-1 (0-0) Nézőszám: 90 000  

A Real Madrid otthonaként ismert létesítmény az világ egyik legismertebb futballstadionja. Madrid északi részén, a Chamartín negyedben épült 1947-ben. Kezdetben még állóhelyekkel együtt akár 125 000 nézőt is be tudott fogadni. 1955-ben vette fel a klub elnökének, Santiago Bernabéunak a nevét. A spanyol válogatott itt játssza néha hazai mérkőzéseit. Magyar szempontból felemás emlékek kötnek ide minket. Santiago Bernabéu 1958-ban igazolta le Puskás Ferencet, aki aztán évekig a királyi gárda meghatározó játékosa lett. 1964-ben az itt rendezett Európa-bajokság elődöntőjében a magyar válogatott hosszabbításban 2:1-re kikapott a hazai spanyoloktól. 1985-ben az UEFA kupa döntőjének visszavágóján, a Videoton Májer Lajos góljával 1–0-ra győzni tudott itt a Real Madrid ellen! A székesfehérvári első meccset azonban 3–0 nyerte a spanyol csapat, így ők hódították el a trófeát. Egy évvel később, a döntő első mérkőzésén a Real 5–1-el küldte haza a német 1. FC Köln együttesét.

Az 1982-es világbajnokságon a döntővel együtt négy mérkőzést játszottak itt. Marco Tardelli, és az államelnök Pertini örömének képei ma is legendásak. A Bernabéu lett az első stadion, ahol Eb, és vb döntőt is rendeztek. BEK/BL döntőnek is otthont adott több alkalommal. 1957-ben a Real Madrid itt, hazai pályán győzte le a Fiorentinát, és lett másodszor bajnok. 1969-ben az AC Milan az Ajax ellen diadalmaskodott. 1980-ban a Nottingham Forest a Hamburg ellen védte meg címét. 2010-ben pedig az Internazionale 2–0-ra nyert itt a Bayern München ellen. 2018-ban pedig a két Buenos Aires-i rivális, a River Plate, és a Boca Juniors csapott össze a Libertadores-kupáért. A River Plate nyert 3–1-re, ezzel először emelhette magasba a serleget Dél-Amerikán kívül. A Copa del Rey, azaz a spanyol kupa döntőit is rendezték itt sokszor. Utoljára 2013-ban, amikor a városi rivális Atlético elhappolta a győzelmet a Real ellen. A Real csak két kupagyőzelmet ünnepelhetett itt, 1962-ben, és 1980-ban. 2019-ben nagy felújítás, és átépítés kezdődött, amely elhúzódott 2023-ig. Az új Bernabéu egy ultramodern stadion lett, óriáskivetítőkkel, mozgatható gyepszőnyeggel, és 85 000-es befogadóképességgel. A további tervek szerint szálloda is lesz a stadionban, pályára néző szobákkal. A szurkolók a Real Madrid múzeumában mélyülhetnek el a klub gazdag történelmében. Megtekinthető a kiállított mind a tizennégy BEK/BL trófea, amellyel a Blancók a csúcstartók Európában. 

Stadio Olimpico - Róma, Olaszország

1990. július 8. NSZK - Argentína 1-0 (0-0) Nézőszám: 73 600

Amikor a turisták ezrei ellepik Róma utcáit, a rengeteg ókori műemlék között, talán nem is sejtik, hogy a város külső részén, a Foro Italico sportkomlexumban is áll egy történelmi épület. A Stadio Olimpico nem tekint vissza évezredes múltra, mint a Colosseum, de a rómaiak számára legalább akkora a jelentősége. A stadion az évek során tanúja volt örömnek, bánatnak egyaránt. Az 1953 óta az AS Roma, és a Lazio otthonaként szolgáló létesítmény 1927-ben épült. Eredeti nevén Stadio de Centomilaként ismerték. Az 1960. évi nyári olimpia óta viseli jelenlegi nevét. Az 1990-es világbajnokságon hat mérkőzésnek adott otthont, az NSZK-Argentína döntőt is beleértve. A vb előtt jelentős átépítésen esett át, akkor kapta a tetőszerkezetet is. Klubfutball terén az ezredfordulón történtek a legnagyobb pillanatok. A Lazio 2000-es bajnoki címe után egy évvel az AS Roma is megnyerte a Scudettot! Ráadásul mindkét csapat az utolsó fordulóban, itt hazai pályán biztosította be a bajnoki címet!

Azóta 2008-ban is történt egy számottevő felújítás, amikor minden szempontból modernizálták a stadiont. Rendeztek itt négy BEK/BL döntőt is. 1977-ben és 1984-ben a Liverpool ünnepelhetett itt, utóbbi alkalommal a hazai AS Roma bánatára. 1996-ban az olasz Juventus, 2009-ben pedig a FC Barcelona lett itt Európa legjobbja. Európa-bajnokságon 1980-ban döntő, 2021-ben pedig nyitómérkőzés helyszíneként szolgált. Az olasz labdarúgó válogatott előszeretettel játssza itt fontos selejtezőit, vagy nagy meccseit. Nem kizárólag a futball számára fontos helyszín. 1980 óta az atlétika legjobbjai eljönnek ide minden nyáron, hogy a Golden Gala-n összemérjék tudásukat. 1987-ben Atlétika Világbajnokságot, 2022-ben EB-t rendeztek itt. A stadion az olasz rögbi válogatott otthona is, akik ott vannak Európa és a világ legjobbjai között. Ha a milánói San Sirót valóban lebontják, a jövőben az Olimpico marad Olaszország egyetlen ikonikus stadionja.

Rose Bowl - Pasadena, Egyesült Államok

1994. július 17. Brazília - Olaszország 0-0  (tizenegyesekkel: 3–2) Nézőszám: 95 000

Los Angeles Pasadena névű külvárosában áll egy különleges stadion. A világ egyik leghíresebb sportlétesítménye. Az évtizedek alatt nem csak az európai soccer, ahogy ott hívják, hanem az amerikaifutball szurkolók számára is emlékezetes pillanatok helyszíne volt. A Rose Bowl egy mérkőzés neve is, amit minden évben újév napján játszanak, és az NCAA, az egyetemi bajnokság egyik döntője. Innen kapta a nevét a stadion, de valószínűleg közrejátszott salátástál formája is. Ami telt ház esetén a magasból valóban úgy is nézhet ki, hiszen a befogadóképessége 92 500 néző. Ezzel jelenleg is a világ tizenhatodik legnagyobb stadionjának számít! Rendszeres NFL helyszín nem volt, de játszottak itt korábban öt Super Bowlt is. Michael Jackson emlékezetes produkciót nyújtott az 1993-as félidei koncerten. 1982 óta az UCLA Bruins egyetemi futballcsapat otthona.

Természetesen az 1994-es világbajnokság idején mind a nyolc itt játszott mérkőzésen telt ház volt, beleértve a Puhl Sándor által vezetett Brazília-Olaszország döntőt is. A Rose Bowl a stockholmi Råsunda stadion mellett azzal a ritkasággal is büszkélkedhet, hogy rendezett már férfi, és női vb döntő mérkőzést is. Szintén telt ház elött játszották 1999-ben azt a bizonyos USA-Kína döntőt, ahol a regisztrált 90 185 néző 2022-ig világrekord volt női meccsen! Akkor a barcelonai Camp Nou-ban gyűlt össze ennél is több néző egy Barcelona - Real Madrid Bajnokok Ligája meccsre. A Rose Bowl adott otthont az MLS-ben szereplő Los Angeles Galaxy csapatának, aki az 1996-os megalakulása utáni hat évben játszotta itt hazai meccseit. A Rose Bowl mára már elavultnak számít. Az Egyesült Államok férfi válogatottja 2015 óta nem játszotta itt hazai mérkőzését, és 2026-os világbajnokság helyszínei közé sem került be, nem versenyezhetett a jóval modernebb stadionokkal. Ha labdarúgó mérkőzés helyszíneként már nem is, de az UCLA, és a Rose Bowl mérkőzéseken még sok évig garantált a telt ház.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporttimetravel.blog.hu/api/trackback/id/tr7518413137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása