2024. május 20. 22:48 - JpsGold012

Világ körüli stadion túra -3- Labdarúgó világbajnoki döntők helyszínei, akkor és most

3. rész: Estadio Nacional & Wembley

Estadio Nacional - Santiago, Chile

1962. június 17. Brazília - Csehszlovákia 3:1 (1:1) Nézőszám: 68700

Minden idők legerősebb mért földrengése rázta meg Chilét 1960-ban, két évvel a világbajnokság előtt. Ez némileg átszabta a szervezést. Négy helyszín tudta vállalni a rendezést, szemben az eredetileg tervezett nyolccal. Mivel Rancagua, Viña del Mar, és Arica stadionjai a 20 000 férőhelyet sem érték el, a fővárosban, Santiagoban lévő Estadio Nacional volt az egyetlen nagy stadion, a maga 66000-es befogadóképességével. Az 1938-ban épült aréna a válogatott mellett az Universidad de Chile csapat otthona. Tizennyolc bajnoki címet ünnepelhettek eddig. A chilei válogatott az összes meccsét itt játszotta a világbajokságon. Köztük a durvaságáról a Santiagoi Csata néven elhíresült Olaszország elleni csoportmeccset, amely nagyban hozzájárult, hogy bevezessék a sárga, és piros lapokat. A döntővel együtt összesen tíz mérkőzést játszottak itt.

Még ebben az évben született meg a rekord nézőszám. Az Universidad de Chile és az Universidad Católica rangadójára 85 200 néző zsúfolódott össze. A legsötétebb fejezet a stadion életében, akkor történt, amikor az 1973-as katonai puccs alatt, és után kb. 40 000 politikai foglyot zártak a stadionba. Közülük rengeteget kínoztak, és öltek meg. Érdekesség, hogy még a futball VB előtt, 1959-ben a kosárlabda világbajnokságot is Chile rendezte. A döntő csoport küzdelmeit pedig nem egy fedett csarnokban, hanem itt, a stadionban vívták. Brazília lett a bajnok, az Egyesült Államokat megelőzve. 1991-ben a Copa Américát rendezték Chilében, amelynek a győztese Argentína szintén egy döntő csoport küzdelmeiből került ki. 2009-ben nagyszabású átépítésre, modernizációra került sor, amely után a stadion jelenlegi befogadóképessége 49 000 fő. Fontosságára, és sokoldalúságára jellemző, hogy a létesítményben uszodát, teniszpályát, tornatermet is kialakítottak. 2015-ben Chile itt nyerte meg a Copa Américát, története során először, amit egy évvel később, a centenáriumi tornán meg tudott ismételni. Nagy meglepetésre azonban nem sikerült kijutniuk sem a 2018-as, sem a 2022-es világbajnokságra.

Wembley Stadium - London, Anglia

1966. július 30. Anglia - NSZK 4:2 (1:1, 2:2, 3:2) Nézőszám: 98000

A futball otthona, szentélye. Így is nevezték a régi, és az új Wembley-t is. Az 1923-ban, London északnyugati külvárosában épült stadion eredeti neve Empire Stadium volt, a Wembley nevet a városrészről kapta. Befogadóképességét állóhelyekkel együtt 125 000 főre maximalizálták. Az első ízben itt rendezett kupadöntőre (Bolton – West Ham) ennyien látogattak ki, ami rekord maradt! A kapacitás 82 000-re csökkent 1990-ben, amikor csak ülőhelyessé alakították át. Hazai csapat híján rendszeres klubfutball nélküli helyszín. Szerepe kimondottan nemzeti stadion. Az angol válogatott mérkőzéseit, és az FA-kupa döntőit rendezik itt. Felsorolni sem lehet a számtalan emlékezetes mérkőzést, felejthetetlen pillanatot, ami ezen a helyen történt. Ide kívánkozik azonban az Évszázad mérkőzése, amely nekünk, magyaroknak a legkedvesebb emlék. 1953. november 25-én az Aranycsapat, azaz a magyar válogatott 6:3-ra győzte le Angliát! A játék feltalálói ezzel fennállásuk során először szenvedtek vereséget hazai pályán, egy kontinensről érkező csapat ellen. 1963-ban modernizálták a stadiont, hogy 1966-ban a világbajnokságon kilenc mérkőzésnek adjon otthont. A döntőben 96 000 néző volt szemtanúja Anglia máig vita tárgyát képező harmadik góljának, és végül történelmi győzelmének.

Számos BEK döntőt is játszottak itt. 1963-ban az AC Milan 2:1-re múlta felül a Benficát. 1968-ban a Manchester United szintén a Benfica 4:2-es legyőzése után ünnepelhetett itt. 1971-ben a Puskás Ferenc vezette Panathinaikosz 2–0-ra kikapott az Ajaxtól. 1978-ban ismét angol diadal született, amikor a Liverpool megvédte címét a belga Club Brugge ellen. 1992-ben pedig a Barcelona hosszabbításban nyert 1–0-ra a Sampdoria ellen. A Barcelona az egyetlen csapat, amely a régi, és az új Wembleyben is győzni tudott BEK/BL döntőn. 2011-ben a Manchester United ellen hódították el a BL-serleget. Két évvel később a Bayern München tette ugyanezt, a Dortmund elleni német házi döntőben. A németek különleges helyen állnak a Wembley történelmében. Harminc évvel az 1966-os döntő után, az itt rendezett Európa-bajnoki elődöntőben tizenenegyesekkel jutottak tovább Anglia ellen. Majd 2000-ben, a régi Wembley búcsúmeccsén 1–0-ra nyertek. Anglia ezt egy 5–1-es müncheni győzelemmel hálálta meg. A Wembley a labdarúgás mellett más eseményeknek is otthont adott. Az 1948. évi nyári olimpia fő helyszíne volt, a nyitó és záróünnepségekkel, az atlétika versenyekkel, és természetesen a futball döntőjével. A 2012. évi olimpián már csak utóbbit játszották itt. 2007 óta az NFL amerikaifutball-bajnokság is rendez itt évente néhány mérkőzést.

A Wembley legendás koncerthelyszínként is ismert. A legemlékezetesebb az 1985-ös a Live Aid, ahol sztárok sora lépett fel. A stadiont 2002-03-ban lebontották, hogy a helyén felépüljön a jelenlegi modern létesítmény. A régi stadion ikonikus ikertornyait sokak szerint meg kellett volna hagyni, de a tervek nem tették ezt lehetővé. Az új stadion 2007-ben készült el, befogadóképessége 90 000 fő. Ha a tornyokat nem is, de játékoskijárót pontosan ugyanolyanra csinálták. Ha valaki eljut oda játékosként, az már nem akármilyen dolognak számít! 2021-ben az Európa-bajnokság döntőjében Anglia ismét történelmet írhatott volna, de a tizenegyespárbaj végén az olaszok ünnepelhettek. A Wembley még hosszú évtizedekig a futball otthona lesz minden szurkoló számára. Egy olyan létesítmény, amely még üresen, egy stadiontúra során is lenyűgöző!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporttimetravel.blog.hu/api/trackback/id/tr6518409503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása