2024. május 26. 22:56 - JpsGold012

Európai feljutók – kiesők körkép - #1

1. rész, Magyarország, Anglia, Németország

Ahogy véget érnek az európai labdarúgó bajnokságok, tavasszal már sorra derülnek ki, hogy mely csapatok búcsúznak az élvonaltól, és velük egyidőben melyek jutnak fel a másodosztályból. Mára már majdnem minden kép letisztult, a mai képzeletbeli utazáson körülnézünk idehaza, aztán ellátogatunk Angliába és Németországba is.

Magyarország

Idehaza a 12 csapatos NB I mezőnyétől ketten búcsúznak. Utolsó helyen a Mezőkövesd végzett, akik 2016 óta játszottak folyamatosan az élvonalban. A Kisvárda pedig későn ébredt tavasszal, hiába indított felzárkózást, nem tudott a kieső zónából elmozdulni, így 6 év után esett ki az NB II-be. Ahonnan egy másik Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei csapat veszi át a helyét! A Nyíregyháza Spartacus magabiztosan nyerte meg a másodosztály küzdelmeit. Annak ellenére, hogy tavaly majdnem innen is kiestek, és hazai mérkőzéseiket nem is otthon, hanem albérletben, Balmazújvárosban játszották! Ha minden jól megy, az új szezon kezdetére elkészül az új stadion a keleti megyeszékhelyen.

A másik feljutó szintén egy megyeszékhely csapata, csak ők nyugatiak! Sokáig nyitott volt a kérdés, hogy vajon a Győri ETO, vagy a Vasas ér oda a feljutást érő ezüstérmes helyre. A Győr az utolsó előtti fordulóban le tudta győzni az angyalföldieket, majd az Ajka elleni sikerrel bebiztosították második helyüket. A Nyíregyháza is, és a Győr is kilenc év távollét után jut fel ismét az élvonalba. 2015-ben, az emlékezetes botrány után zárták ki őket, akkor csökkent az NB I. mezőnye a mostani 12 csapatra. A tavalyi kiesők közül a Vasas, és a Honvéd is marad tehát az NB II-ben. Csakúgy, mint az évek óta feljutásról álmodó déli megyeszékhely, a Szeged is.

Anglia

Az a furcsaság állt elő, hogy ugyanaz a három csapat esett ki az idei szezon végén, mint akik tavaly feljutottak a Championshipből. Nem tudott benn maradni sem a Sheffield United, sem a Burnley, és a legkisebb stadionnal rendelkező Luton Town sem. A tavalyi három kieső közül viszont csak ketten jutottak azonnal vissza. A Leicester City a másodosztály élén végzett, simán feljutott. Mögötte egy régi ismerőst köszönthetünk ismét a Premier League-ben! Az Ipswich Town ugyanis 22 év után jutott fel ismét a legjobbak közé! A kelet-angliai város kék-fehér csapata, a Traktorosok utoljára 2002-ben jártak ilyen magasságban. Azóta sok víz lefolyt már a Temzén. A harmicezer férőhelyes Portman Road-ra tehát jövőre ismét visszatérnek a legnagyobb sztárok! 

Csakúgy, mint a St. Mary’s-be! A harmadik feljutó helyért rendezett rájátszást a Southampton nyerte meg, akik 1-0-ra győzték le a Leeds United-et a Wembleyben rendezett sorsdöntő mérkőzésen. A Szentek szintén csak egy évet töltöttek lent a Championshipben, a tavalyi kiesés után sikerült rögtön visszajutniuk.

Németország

A 18 csapatos Bundesligában az utolsó két helyezett esik ki, a 16. helyezett pedig osztályozós párharcot vív a 2.Bundesliga harmadikjával. Az utolsó helyen az egyik tavalyi feljutó, a Darmstadt végzett. A másik tavalyi feljutó a Heidenheim viszont fantasztikusan szerepelt, és az előkelő 8. helyet szerezte meg! A kieső helyen így az 1. FC Köln landolt, akik öt élvonalbeli szezon után kénytelenek búcsúzni. Helyükön két északi csapatot köszönthetünk. Németország második legnagyobb városa Hamburg, évekig Bundesliga csapat nélkül volt. Ez most megváltozik! Ugyanakkor nem a HSV, hanem a kiscsapat, a St. Pauli nyerte meg a másodosztály küzdelmeit! A furcsa barna színű mezben játszó alakulat ezzel 13 év távollét után készülhet ismét a Bundesligára! A Millerntor-Stadion készen áll, és a híres Reeperbahn-on is megindulhat az ünneplés! A halálfejes zászlók pedig magasabban loboghatnak majd a mindig szeles óriási kikötőben is!

Még nagyobb extázis törhet ki Kielben, Schleswig-Holstein tartomány fővárosában. A csapat, amely a tartomány nevét viseli, a Holstein Kiel 123 éve íródó történelme során először jutott fel a legjobbak közé! A Hamburgtól 95 km-re északra lévő városban játszik Európa egyik legjobb kézilabda csapata. Most viszont a szintén a tartomány nevét viselő 15000 férőhelyes Holstein-Stadion is megtelhet szurkolókkal! Eddig is megtelt. A harmadik feljutó helyről döntő Bochum-Düsseldorf párharc első felvonását a Fortuna nyerte meg 3-0-ra! Ezzel karnyújtásnyira került attól hogy 4 év után ismét feljusson a Bundesliga mezőnyébe, hacsak a VfL Bochum csodát nem visz véghez. A Fortuna Düsseldorf nagy hagyományokkal rendelkezik, a modern Merkur Spiel Arena pedig alig várja, hogy ismét a legnagyobb német csapatokat lássa vendégül!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporttimetravel.blog.hu/api/trackback/id/tr6318414199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása