2024. május 25. 18:58 - JpsGold012

Három érdekes sportág: krikett, golf, vitorlázás

Érdekes tények, meghökkentő adatok három számomra kevésbé ismert sportágról

A három sportág, amelyekben legkevésbé vagyok otthon, a krikett, a golf, és a vitorlázás. Ezért ebben az anyagban ezekről szedtem össze érdekességeket, meghökkentő tényeket.

Krikett

A világ egyik legrégibb, és legnézettebb sportága. A brit Nemzetközösség országaiban rendkívül népszerű, a világ többi részén sokkal kevésbé.

A profi ligák háttérbe szorulnak. Nagyobb a nemzetközi mérkőzések jelentősége.

A Karib-tenger országai egy közös csapatként szerepelnek, West Indies néven.

A krikett otthonának tartott stadion, a londoni Lord’s Cricket Ground, 209 éve létezik!

Itt található a világ legrégibb sport múzeuma. (bármelyik sportágat figyelembe véve)

Itt is létezik kapu, ami tulajdonképpen három földbe szúrt karó, amiket felül két pálcika köt össze. A játék fontos kellékei a labda, és az ütő, ami másfél kiló nehéz is lehet!

Létezik kapus pozíció is, de ő nem védi, hanem támadja a kaput.

A játéknak többféle formája van. Hagyományos formájában egy mérkőzés akár öt napig is eltarthat! Egy ilyen mérkőzésen mindkét csapat fehérben játszik!

Mindig két ütős játékos van a pályán. A labdát birtokló csapat a védekező, ők dobnak, pontot az ütő csapat tud szerezni. A dobó csapat célja kiejteni az ütősöket. Ha ez sikerül, vagy elérik a limitált dobásszámot, a szerepek felcserélőnek.

Egy ütőjátékos kiejtésének tíz hivatalos módja van. Ezek közül négy extrém ritkán fordul elő.

Mivel egyszerre csak az egyik csapat szerez pontot, félidőben előfordulhat pl. 268-0-ás állás is!

Emiatt az a csapat, aki másodikként üt, már tudja, hogy hány pontot kell szereznie a győzelemhez. Ehhez igazodva könnyebben választhatnak taktikát. Azt hogy ki kezd, pénzfeldobás dönti el.

Szerepelt már olimpián, eddig egyszer, még 1900-ban, Párizsban. 2028-ban, Los Angelesben ismét felkerült az olimpiai sportágak közé!

Golf

Évszázadok óta játszott sport. Vannak róla kisebb viták, hogy honnan ered. Jelenleg általánosan elfogadott tény szerint, a XV. században, Skóciában játszották először.

Az egyetlen sportág, amelyet a Föld bolygón kívül egy másik égitesten is játszottak már.

Ma már nem csak az angolszász országokban, hanem az egész világon népszerű.

112 év távollét után, 2016-ban az olimpiára is visszakerült.

Az első sportágak egyike volt, ahol nők is versenyezhettek.

Sok más sporttal ellentétben, itt egy játékos célja a minél kevesebb pont elérése.

Egy 18 szakaszos játéktér teljes hossza meghaladhatja a 7 km-t.

A golflabdán pontosan 366, szabályosan elhelyezkedő, kör alakú mélyedés található.

Egy játékos akár 14 ütőt is magával vihet egy mérkőzésre.

A teniszhez hasonlóan itt is vannak Grand Slam tornák, amiket itteni szóhasználattal Major-oknak hívnak. Az open, vagy nyílt versenyeken ugyanúgy indulhatnak profik, és amatőrök is.

A négy major: US Masters (vagy csak Masters), US Open, British Open (vagy csak The Open), PGA Championship. Van olyan verseny, amit mindig ugyanott rendeznek, de van, amit mindig máshol.

Itt is létezik a sportfogadásból már ismert hendikep, de csak az amatőr játékosok számára.

Vitorlázás

Az első dokumentált verseny két vitorlás hajó között 1661-re datálódik! Nem meglepő módon ez is Nagy-Britanniából származik.

A világ legrégebbi folyamatos sportversenye, ahol ma is ugyanazért a trófeáért versenyeznek, egy vitorlás verseny.

Az America-kupáról van szó, amit 1851-ben rendeztek először. (Persze akkor még nem így hívták, hanem a Royal Yacht Squadron által kiírt 100 guinea-s verseny)

Az America a hajó neve volt, amelyik New Yorkból érkezett, és legyőzte a brit hajókat a Wight sziget körül rendezett versenyen.

Viktória királynő személyesen tekintette meg a versenyt. A végén arra a kérdésére, hogy ki lett a második, azt a választ kapta: ’’Felség, nincs második!’’

A kupa egy vándorserleg, és mindig az aktuális címvédő jelölheti ki a következő viadal helyszínét. Erre rendszertelenül, három, vagy négy évente kerül sor.

Magyarországon a leghamarabb megjelent sportágak között volt, amikor a XIX. században a Balatonon megrendezték az első versenyeket.

A balatoni Kékszalag Európa legrégebbi tókerülő versenye, 1934 óta létezik. A világháború alatt is megrendezték, amikor kétszer egymás után egy női versenyző tudott nyerni!

Az első olimpián, 1896-ban, Athénban eredetileg egy vitorlás verseny is szerepelt a programban. Azonban a verseny napján, kellő számú nevező hiányában elmaradt.

1900-ban Párizsban már megrendezhették, és 1908 óta megszakítás nélkül jelen van.

Létezik több világ körüli verseny, de a Vendée Globe számít a legkeményebbnek. A résztvevőknek egyedül, kikötés nélkül kell körülhajózniuk a Földet. A jelenlegi rekord 74 nap, 3 óra és 36 perc.

A magyar Fa Nándornak ezt 63 évesen sikerült véghezvinni!

Az a vitorlás hajó, amelyik leggyorsabban képes megkerülni a Földet, (legyen az bármilyen típusú, bármekkora legénységgel), elnyeri a Jules Verne trófeát.

A világ legnagyobb versenye a Barcolana trófea, ahol minden évben kb. 2000 hajó áll rajthoz, Olaszországban, a trieszti öbölben. Ehhez hasonló még Németországban a Kieler Woche.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporttimetravel.blog.hu/api/trackback/id/tr118413511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása